четвртак, 6. октобар 2011.

LE MACARON

Najbolji i najsladji kolačić na svetu




                   



Le Macaron ili Makaron je fenomenalni mali mekani užitak na bazi badema, belanaca i šećera, s polja hrskav a unutra mekan koji se topi u ustima, prečnika oko 5 cm.
Nastao je u Evropi u srednjem veku i prvi pisani trag datira davne 1552 godine a prvi pisani recept je pronadjen u knjizi iz XVII veka. Potiče iz Italije odakle je stigao u Francusku u XIV veku.
Popularizovan u Parizu oko 1880 godine gde poprima najrazličitije ukuse i boje.
Nekima liči na naše domaće podobrance ali su slični samo po izgledu.
Koliko sam upućena, ne prave se nažalost u Srbiji tj. ne možete ih naći u prodaji ali možete da pokušate da ih napravite uz dosledno praćenje ovog priloženog recepta! Recept nije prost ali se isplati! Baciti se na posao i srećno ! :)))))) 


Mokaron od čokolade
priprema: 10 min; pečenje: 10 min
Sastojci za 6 osoba:
3 belanca
200 gr šećera
125 gr veoma sitno izmrvljen badem
30 gr šećera u prahu
15 gr kakao u prahu (gorak)
120gr bolje crne čokolade
80 gr putera
30 gr pavlake za kuvanje
papir za pećenje
1. U posudi pomešati kakao, šećer i sitno izmrvljeni badem.
2. U drugoj većoj posudi dobro mutiti belanca i pri kraju dodati šećer pa nastaviti sa mucenjem dok se sve ne ujedini. (možete dodati i par kapi koloranta radi šarenog efekta a i ne morate). 3. Zatim u tu smesu dodavati malo po malo prvobitnog miksa šećera, badema.....koji objedinjujete polako sa belancem uz pomoć one gumene kašike (zaboravila sam kako se zove).
4. Na papiru za pećenje koji ste stavili na pleh, postavljati, od napravljene smese, male pljosnate kružiće širine oko 3 cm. (kako bi bili glatki spolja , možete im izravnati površinu, nakon što odstoji, uz pomoć četkice za farbanje); vodite računa o tome da ostavite dovoljno prostora izmedju svakog kolutića kako se ne bi slepili.
5. Veoma je bitno da pustite da odstoji oko 45 minuta na papiru, zagrejati rernu pa peći 10 minuta na 150 C. Obavezno uz pomoć varijače ostaviti malo otvorena vrata od rerne.
6. Dok se to peče, za fil istopiti čokoladu na slaboj vatri, zajedno sa puterom i pavlakom, dobro ujediniti. Pa ostaviti da se ohladi.  
7. Kada iz rerne izvadite kolutiće, ostavite ih da se ohlade par minuta pa sipajte palčice vode ispod papira za pećenje, tako će se lako odlepiti nakon 1 minut. Onda ih ostaviti na tanjiru da se suše naopačke. 
8. Spajati kolutiće sa filom.   

























Нема коментара:

Постави коментар